Drumty's

Drumty's

Dalmatiner och dvärgpudel.

En blogg främst om mina hundar Mer om dem finns på hemsidan.

Lämna gärna en kommentar och länk till din hemsida.

Om det är någon som har krångel med kommentarer eller vill kunna prenumerera på inlägg, skicka gärna en epost så får ni en inbjudan av mig så ni kan skapa en profil. Det fungerar bättre då!

Ett referat från en föreläsning om att behandla hundar med problem

Januari 2019Posted by Monica Tue, January 01, 2019 15:43:36
Nyårsfirandet är överstökat och för vår del var det ett lugnt firande hemma med hundarna. Och god mat och dryck såklart!Här sköts en hel del raketer men mest vid 12-slaget så det var helt ok tycker jag. Även om jag inte har raketräddahundar hade jag gärna varit utan detta smällande, man vet ju aldrig om något händer!
Isis som tigger ost på nyårsafton, det var en riktigt god ost.

Relaterat till det kom jag på att jag inte skrivit något om den föreläsningen jag var på som just handlade om behandling av hundar så det är väl lämpligt att göra det nu:

I september var jag på en intressant föreläsning ”När träning inte räcker” med Milene Wallin. Milene arbetar med hundar; träning, TTouch och beteendeutredningar. Mer om henne kan ni läsa på hennes hemsida www.milenewallin.com. Eftersom jag inte har de utbildningar hon har i ämnet kan jag mycket väl ha missförstått vissa saker.

Exempel på olika problembeteenden hos hund kan vara; aggression, extrem reaktivitet, ljudkänslighet, rädsla-fobier, tvångsbeteenden samt separationsångest.

Hennes föreläsning handlade om att använda läkemedel (eller när man inte ska det) vid beteendeträning av hund. Läkemedel ersätter aldrig träning men kan vara ett nödvändigt hjälpmedel i vissa fall. De enda som kan skriva ut sådana läkemedel är veterinärer.

Första steget i arbetet med beteendeträning är en analys av hundens vardag och situation. I den analysen bör man också tänka på om hunden verkar behöva veterinär. Man ska alltid starta med att se över hundens vardag så att den får den aktivering som den rasen behöver, först därefter är det meningsfullt att påbörja träningen. Efter regelbunden och dedikerad träning skall man kunna se framsteg d v s resultat av träningen. Om resultatet uteblir då kan man fundera på att hjälpa till med medicinering. Träningen skall så klart fortsätta eftersom läkemedlen i sig själv inte är lösningen.

Om resultaten uteblir kan det bero av många faktorer. Ofta är det stress, det kan vara stark stress i just de situationerna eller en kronisk långvarig stress. Extrem rädsla eller aggressioner kan också vara svåra att påverka med bara träning. Beteenden som har sin bakgrund i något sjukligt eller när hunden har två eller flera problembeteenden samtidigt som separationsångest och ljudrädsla är också sådana.

Milena berättade om signalsubstanser i hjärnan som är viktiga för hundens välbefinnande och balans. De är i stort sett samma som för människorna d v s seratonin, dopamin, GABA och endorfiner, och har samma påverkan på känslolivet som människor. Precis som för människor orsakar kronisk stress hos hundarna att adrenalin, noradrenalin och kortisol frisläpps men eftersom stresspåslaget ligger på hela tiden så återgår inte nivåerna till det normala och den långsiktiga påverkan är att nivåerna av seratonin etc sjunker vilket orsakar obalans, hunden mår inte bra och är inte i balans. Även inlärningsförmåga och andra hjärnfunktioner nedsätts. En stressad hund har svårt för att lära sig, den kan helt enkelt inte det.

Tester på möss visar att även mild kronisk stress sänker seratoninnivåerna och mössen blir aggressiva och deprimerade.

Hos hundar kan man se att stress som orsakar sjunkande seratoninnivåer leder till mer aggression, mer reaktivitet och utfall, ökad känslighet för beröring, sämre sömn och depression.

I dagsläget finns en del kosttillskott som ibland kan vara till hjälp vid stress/problembeteenden. Kosttillskott kontrolleras inte av några myndigheter på något vis medan läkemedel kontrolleras och godkänns av läkemedelsverket.

Kosttillskotten innehåller Tryptofan som är ett ämne som sedan ska omvandlas till seratonin i kroppen. Men om kroppen producerar seratonin eller inte beror av en mängd faktorer varför det inte är säkert att ett tillskott kommer att öka seratoninnivån. Tvärtom finns studier som visar att lätt stressade hundar inte förändrades beteendemässigt eller i kortisolhalter vid tillsats av tryptofan.

Sedan finns Zyklene och en studie som visade att ges det vid enstaka tillfällen reducerar det inte rädsla men vid långtidsanvändning finns vissa svaga bevis för att det kan hjälpa.

Och slutligen finns Adaptil där det finns vissa bevis som tyder på att det kan fungera vid låg stress/oro.

För samtliga dessa receptfria medel finns hundägare som upplever att hundarna blivit hjälpta och andra som inte alls blivit det. Det skadar ju inte att prova dessa preparat men är inget hon själv använder till hundar i sitt arbete.

I tillägg finns Melatonin som kosttillskott men Milena rekommenderade inte användandet av det till hundar.

Sedan gick hon över till att tala om läkemedel.

Det första man ska vara medveten om är att en hund som har ont eller är sjuk påverkas av det i sitt beteende. Därför måste man först utesluta att det finns en sådan bakgrund innan man ens funderar på att sätta in medicinering för träning av beteende.

En läkemedelsgrupp är benzodiazepiner som är narkotikaklassat. Milena rekommenderade inte användandet av det utom i väldigt sällsynta fall eftersom det är så mycket risker med det. Fall som kan vara aktuella är på t ex nyårsafton vid extrem ljudrädsla men då skall det vara typ Xanor som inte innebär att hunden ”drogas”. En fördel med detta är att hunden får en ”minnesförlust” så den kommer inte att minnas att den blivit rädd även om man ger detta en stund efter att hunden hunnit bli rädd. D v s rädslan byggs inte på.

Hon använde sig i huvudsak av antidepressiva läkemedel. Jag tänker inte ge mig in på att förklara hur det fungerar men det kan ju vara intressant att veta att vissa läkemedel finns som kan användas på hundar och där finns t ex :

Clomicalm som ofta används vid separations-problem samt sterotypier/tvångsbeteenden.

Fluoxetin som kan användas vid aggressioner explosiva stereotypier/tvångsbeteenden i kombination med separationsproblem.

Vid ljudrädsla kan bland annat Fluoxetin, Alprazolam (Xanor) eller Sileo vara till hjälp. De fungerar olika och vad som passar en hund behöver inte vara lika bra för en annan.

Milena varnade för att använda Acepromazine som däckar hunden men den är fortfarande medveten om vad som händer och upplever ljudrädslan men kan inte göra något åt det varför en hund kan bli ännu räddare om man använder det.

Sterotypier (CCD) eller tvångsbeteenden kan vara genetiska eller inlärda (under- eller felaktivering). Det är alltså hundar som t ex maniskt jagar sin svans, snappar efter osynliga flugor m m.

Eftersom det är genetiskt är det också rasbetingat, dalmatiner och pudel tillhör inte de raserna.

Även där finns ett flertal val när det gäller vilket läkemedel som är lämpligt beroende av grundorsak till problemet som fastställs med hjälp av veterinär. Fel val av läkemedel kan förvärra beteendet. Men just denna sort av problembeteende kräver oftast läkemedelsbehandling för att hunden ska vara träningsbar.

Det var en sammanfattning från en väldigt intressant föreläsning som gjorde att jag fick insikt i en hel del nytt.

Vad gör då jag som har en hund med beteendeproblem? Vänder mig till närmaste veterinär och ber få något läkemedel som nämns här utskrivet? Givetvis inte, utan sök hjälp.

Har jag en hund med aggressionsproblem är det lämpligt att starta med ett veterinärbesök för att hitta eventuella skador eller sjukdomar. Ett fysioterapibesök kan också vara väldigt bra att komplettera med. Även då behövs träning oftast för att beteendet hunnit bli inlärt.

Även för övriga problem sök hjälp hos en duktig tränare/hundpsykolog som är utbildad i sådana saker som inlärningspsykologi, etologi etc. Som vet hur s k motbetingning och liknande träning sker. Kolla upp vilka utbildningar de har för att undvika ”hemmapsykologer” som kan förvärra hundens beteende. Det är alltid träning som är nyckeln och eventuell medicinering bara ett hjälpmedel.

Rent generellt går ren skotträdsla oftast att träna bort. Åskrädsla är svårare då det är mer än bara ljudet som skapar rädslan men man bör ändå börja med att träna bort ljudet (med hjälp av en tränare).

Så sammanfattningsvis går det mesta av problembeteenden att få bättre med hjälp av rätt sorts träning! Tyvärr går de sällan över av sig själva och inte heller av att man använder sig av tveksamma träningsmetoder .

Ett lästips för de som har rädda hundar är boken Blygerhundar av Jessica Mann.

  • Comments(0)//blogg.pudal.se/#post361