Drumty's

Drumty's

Dalmatiner och dvärgpudel.

En blogg främst om mina hundar Mer om dem finns på hemsidan.

Lämna gärna en kommentar och länk till din hemsida.

Om det är någon som har krångel med kommentarer eller vill kunna prenumerera på inlägg, skicka gärna en epost så får ni en inbjudan av mig så ni kan skapa en profil. Det fungerar bättre då!

En tillbakablick på året

December 2017Posted by Monica Tue, December 26, 2017 20:48:40
Ännu ett år har gått och här har äntligen lite julefrid börjat infinna sig efter att ha haft en höglöpande tik med tre trånande hanar i huset. Så här är en liten uppsummering av 2017 mitt 32:a år som hundägare. Många år som man hållit fast vid den hobbyn då. Enligt många en hobby som innebär ”mycket jobb”. Men det gör väl allt som är värt något. Relationer. Barn. Utvecklande arbeten etc. Jag tycker inte det är en massa jobb utan tvärtom älskar jag att arbeta med mina hundar.

Under året har vi fortsatt med personspår och är med i en spårgrupp, det är intressant och något jag kan rekommendera.

Vad som varit bäst hundmässigt är väl att vi börjat med agility, något som bägge eller egentligen alla tre, av mina hundar verkar uppskatta att hålla på med. Jag som inte skulle hålla på med agility det låg längst ner på min lista över hundsporter. Men eftersom hundarna verkar ha det högst upp på sin lista så får det bli så. Men det är svårt. Man ska hålla reda på sig själv, hunden, hinder och en tänkt bana samtidigt som man springer. Som en kollega till mig uttryckte hur svårt kan det vara att lära en hund att hoppa över några hinder? Nej det är inte alls svårt faktiskt. Men resten…..

Under hela året har jag kursat med Alwex och Isis i agilty, från grund till fortsättning och vidare. Det enda jag gjort för övrigt som var fantastiskt bra är en helgkurs i inlärnings- och belöningsteknik. Det hade jag velat dyka ner mer i.

En dalmatinerpromenad har vi också lyckats få till under året. Alltid kul att träffa andra prickiga med deras ägare. Här nere träffar jag ju överhuvudtaget väldigt mycket mer dalmatiner än man gör i norr.

Sedan har en ny hund flyttat in i familjen. Inte min men dotterns. Milou heter han till vardags, Kryddhundens Primo Yellow på papperet. Han är en nakenfis d v s en chinese crested dog. En rolig filur som luktar väldigt mycket mer hund än min dalmatiner och pudlarna gör faktiskt.

Jag älskar ju valpar/unghundar och tycker det är kul att ha en liten i huset igen som får det att bli lite fart på mina äldre hundar. Han är på väg ut ur valpfasen nu helt klart. Han har bitit oss blodiga, tuggat sönder lite mattor och skosnören, dinglat i byxbenen och lämnat pölar samt lite annat här och där. Som en typisk valp gör. Han går också valpkurs och allmänlydnadskurs med sin matte då så det skriver jag inte om här då han inte är min hund.

Här är en kort månadsvis uppsummering;

Januari

Vi startade grundkurs i agility med Hippie = Isis. Det är hennes grej för det är roligt. Lydnad; då kan man tycka att man vill gå hem istället, men när det är agility vare sig det är att springa igenom slalomet, hoppa över en serie med hinder eller tunnlar då blir man inte less. Isis fyllde dessutom 5 hela år. En av våra instruktörer skrattade gott åt hennes ålder när hon träffade oss för första gången. Det hade hon inte trott utan hon trodde det var en unghund.

Februari: Kursade vidare med Isis

Mars: Kurs i inlärnings- och belöningsteknik med Bente som jag glömt efternamnet på. Mycket intressant och hon hade två meningar hon alltid hade med sig i allt hon tränade:

Att vilja är inte samma som att ha lust.

Och Träning ger färdighet medan framgång kräver motivation.

En annan sak jag tog med mig är att inlärning av beteende är inlärda muskelminnen. Och för en hund är inte platsliggning samma som att ligga i korgen o sv just av den orsaken. Det talar ju också för att positiv inlärning borde vara mer effektivt eftersom hunden belönas för vad den gör rätt. Finns så mycket intressant om detta.

Vi startade också en grundkurs i agility med Alwex. Han var inte lika överförtjust som Isis från början men har gått framåt hela tiden och verkar tycka att det är riktigt kul nu.

Matte skaffade lite billig agilityhinder, däck och tunnel för att kunna träna lite hemma.


April:

Isis började fortsättningskursen i slalom. Hon lärde sig alla hinder galant, bara vippen kvar att få till helt och hållet. Alwex kursade vidare med sin grundträning. De är så olika dessa två. Hippie är det fullt ös medvetslös över medan Alwex är fokuserad på att gå dit jag styr, väldigt följsam och jag kan skicka honom hur tokigt som helst på hinder han fattar det ändå. Medan Isis inte riktigt förstår när jag försöker styra henne. Och om jag bryter för att hon gör fel så blir det lätt att hon vill gå av banan. Som hobbyn sa hon tycker inte om när det blir fel.

Vi gjorde också BPH med Alwex. Ett BPH som där han inte visade några aggressioner och mindre rädslor än en genomsnittslig pudel. Däremot ville han inte leka först. Men på slutet då gick det bra. Det ingår ju inte som ett moment men vi fick prova att leka ändå för att se om hunden lagt på sig något.

Maj:

Röntgen av Alwex höfter och armbågar. Lika bra tyckte jag eftersom han tränar agility och det inte är helt ovanligt att mellanpudlar har HD. Men resultatet blev HD A och ED Ua. Alltså fria höfter och armbågar.

Juni:

Mattes finaste Ville fyllde 11 år. Bästaste spårhunden.

Juli:

Min rödtott fyllde hela 2 år.

Augusti:

Ett stycke Milou flyttade in hos oss. Han är en riktig liten filur. Av utseendet att döma acklimatiserade han sig fort.

September:

Isis fortsättningskurs slutade så vi fortsatte vidare med nästa och ny instruktör. Det är bra att träna för olika instruktörer för de ser olika saker och har även olika fokus. Olika är alltså bra .

November: Vi fick till en dalmatinerpromenad med 10 stycken deltagare om jag inte minns fel. Vädret var bra inte alltför kallt och alltid lika kul att träffa nya prickiga människor.

December

Vi kursade vidare med bägge hundarna inom agility. Ville är som sagt var 11 år gammal så han får träna lite lagom han med utan en massa hopp.

Månadens bästa var Alwex som bestämde sig för att han var mogen att ta hela A- hindret! Jag har bestämt att jag inte ska pressa honom utan han får ta balanshindren när han är mogen han har fått gå upp på dem så mycket eller lite han velat, vi har tränat kontaktfält. Och en decemberdag var han redo så plötsligt händer det!

  • Comments(1)//blogg.pudal.se/#post356