Drumty's

Drumty's

Dalmatiner och dvärgpudel.

En blogg främst om mina hundar Mer om dem finns på hemsidan.

Lämna gärna en kommentar och länk till din hemsida.

Om det är någon som har krångel med kommentarer eller vill kunna prenumerera på inlägg, skicka gärna en epost så får ni en inbjudan av mig så ni kan skapa en profil. Det fungerar bättre då!

Kurs i Hoppteknik och rörelseanalys

Februari 2018Posted by Monica Sun, February 11, 2018 17:12:26

Idag har jag och Alwex varit på kurs med Annica Falkenberg som är sjukgymnast (både för djur och människor) Fantastiskt bra!

Annica inledde med lite lätt teori.
Hoppteknik och hinderträning är två vitt skilda saker. Hoppteknik är ett verktyg för att träna hundens kropp, och är alltså inte något bara för sådana som håller på med agility.

Förutsättningen är att hunden ska lära sig själv att hitta igen inbyggda rörelsemönster som är till fördel för dem.Och träningen skall anpassas efter hunden och inget annat. Man får fundera över varför den gör vissa saker i rörelserna. Det är en detaljträning som körs i korta bitar och pass.


En Rörelse uppstår alltid i ett syfte. Det kan vara så enkelt som att byta läge när man suttit länge eller i syfte att hämta något. För en hund uppstår kraften bakifrån, de påbörjar alltid med bakbenen. Det är ju inte så att de för fram frambenen och sedan drar ikapp bakdelen. Kraften går genom bakbenen via ryggen och till framdelen. Det ska vara en harmonisk våg precis som ringar i vattnet.

Alla funktionella rörelser är 3D-rörelser. Man har böj, sträck och rotation i ett diagonalt flöde. När man har funktionella rörelser så har man funktionella linjer och harmoni. Skador etc påverkar detta.

Vid hoppteknikträning är hundens ansvar:

Att bedöma;

Avstånd

Höjd

Väg.

Den måste också bestämma avstampsplats, upphoppskurva och landning. Jag som förare kan inte och ska inte styra detta.

Det är hela tiden en balansering av dessa saker Tar hunden fel på avstampsplatsen påverkar det upphoppskurvan som måste kompensera för detta och därmed landningen. Man vill ha mjuka sinuskurvor i hundens rörelse över hindren. (Och annars också)


Handlern skall:

Lämna hunden ifred d v s inte tjata hetsa etc och låta hunden själv lära sig detta.

Jag ska ge hunden de tekniska förutsättningarna och också givetvis de fysiska förutsättningarna om det finns svagheter m m som måste tränas upp.

Man börjar med raka linjer. Hunden ska lära sig att hitta sin centrering och balans.
Det ser man från sidan på vågrörelsens form och rygglinjens form.


Bakifrån och framifrån ser man det på rotationer, t ex kan hunden vrida frambenen åt ett håll eller ”bananer” . D v s hunden går inte igenom hindren rakt utan i en bågform.

Då måste man fundera över varför .När man tränar själv måste man filma för annars ser man det inte.

Vi fick starta med basövningar som har engelska beteckningar:
Grid , som är en låg, tät hinderuppställning där man tränar och ser hundens grundform.

Samt Set point, en oxer helt enkelt, ett mer avancerat språng.
Med den tränar man även landing där man vill se ett lagom språng vad gäller höjd och längd.

Dessa övningar är i normalfallet inte farliga, hunden skadar sig inte. En enda fall skulle man vara observant på och i så fall bryta det var om den tappade ryggen (bågformen) och slog upp med bakdelen. Det är skadligt för ryggkotorna.

Griden består av upp till 5 hinder med lika höjd och avstånd som jag skrev. Med den ska man hjälpa hunden att hitta sin sinuskurva som ska flyta över alla hinder.

Slutligen men det hann vi inte med idag så jobbar man med böjda linjer, bendwork och serpentiner.

Träningen skall bygga på en typisk förbättringscirkel.Man börjar med att hitta hundens nuvarande kroppskontroll, planerar och genomför träningen och så utvärdering, sedan kör man .


Vi tränade hundarna en och en och tittade på för man kan ju inte se hur ens egna hund hoppar, inte så bra i alla fall.

Vi fick börja med tre hinder som ska vara så tätt uppställda att hunden landar mittemellan dem och hoppar vidare. Alwex fick ha 18 cm höjd och 3 skosteg emellan varje hinder, dv s ungefär 75 cm mellan varje. Man fick sätta hunden ganska tätt brevid det första hindret och ha en avståndsbelöning för att hunden ska sikta fram och hoppa själv. Mitt jobb var att se till att hunden var någorlunda rak och i mitten av hindrena vid starten. Det var fascinerande att se hur det var som om 25-öringar ramlade ner på alla hundarna efter en stund och de hittade flytet. Samtliga hundar tyckte det var jättekul och ville verkligen hoppa. Och man såg också hur trötta de faktiskt blev efter några rundor. Alwex har en väldigt bra hoppteknik från grunden som jag redan visste. När vi fick göra övningen igen som avslutning hördes inte ens några ljud när han hoppade över. För hundar som har felaktig hoppteknik märks det bland annat på att det dunsar mycket mer när de landar och blir mer rivmärken o s v i underlaget.Det syns väldigt tydligt om hundarna inte använder kropparna rätt en del flaxade bra med bakbenen te x men det syntes att de samlade ihop sig under tiden vi övade . Och givetvis blev de trötta av det också. Ingen av hundarna idag hade låsta framdelsrörelser men det är inte heller ovanligt.

Efter paus och mat var det dags för oxern och då hade man ett inhoppshinder före med samma avstånd. Alwex oxer höjdes inte så mycket bara till 28 cm och med litet avstånd från första bommen. Eftersom han är försiktig av sig när det gäller hoppning tyckte hon inte han behövde utmanas så mycket idag, det kan vi ta senare. Han hade samma fina form där också när han hoppat in sig.

Oxern varierar man genom att öka höjd och eller längd beroende på vad man vill träna höjd för att träna den påskjutande kraften och längden för elasticiteten. När man tränade detta skulle man inte ha andra hinder utan bara dessa och ca 5 hopp med inhoppning/ändringar räcker bra, sedan sänker man för att hoppa ner hunden som avslutning.

Detta är att betrakta som styrketräning för hund och tog väldigt mycket på dem det märks. Det ska aldrig vara en utmattningsövning utan jag måste avsluta innan hundens muskler blivit för trötta. Och hela tiden avväga höjd/längd. Och som hon sa en fördel med en lite försiktig hund som Alwex är att han inte kommer att göra något som skadar honom, skickar jag honom fel på ett hinder kommer han att reda ut det själv eller inte hoppa alls. Medan hundar med mer fullt ös medvetslös kan göra väldigt ”dumma” saker för de gör det man ber dem göra. Men för mig är det bara att lyssna på honom, ”nehej idag vill jag inte hoppa det här hindret” så då gör vi inte det. Precis som min maggropskänsla sagt mig.

En fantastiskt bra och nyttig kurs. Fortsättning följer till hösten så det ska vi vara med på!


  • Comments(0)//blogg.pudal.se/#post359