Drumty's

Drumty's

Dalmatiner och dvärgpudel.

En blogg främst om mina hundar Mer om dem finns på hemsidan.

Lämna gärna en kommentar och länk till din hemsida.

Om det är någon som har krångel med kommentarer eller vill kunna prenumerera på inlägg, skicka gärna en epost så får ni en inbjudan av mig så ni kan skapa en profil. Det fungerar bättre då!

Har hundar talanger?

Februari 2017Posted by Monica Sat, February 25, 2017 18:34:03

Efter att ha hunnit ha några hundar under mina 30 år som hundägare så kan jag lugnt säga att man ändrar åsikter om det mesta som gäller hundar - och annat också. Tur det det är väl det som kallas utveckling.

När jag hade hund nummer ett så var jag väldigt tvärsäker på allt. Och allt berodde av ägaren. Jag var övertygad om att jag kunnat vinna bruks SM med vår dalmatiner ungefär. Om vi ville. Med tiden ändrade sig denna tvärsäkerhet.

Det är väl ganska solklart att inte alla hundraser har talang för t ex. Älgjakt. Eller vallning. Eller apportering av skjutet vilt.

Men när det kommer till andra hund sporter då?

När det gäller de hundar jag haft har jag köpt alla utom Alwex och en övertecknad tik för utställning. Bland annat min pudel Tim som det inte blev något med utställningar då han opererat ett knä. Men han hade talang för lydnad och vi tävlade också tre gånger i det men just då hade jag inte riktigt tid att utveckla det då vi flyttade jag bytte jobb , barnen skola m m.

Jag har haft en hund av alla som varit en utställningshund. D v s en hund som haft exteriör för att ta ck och mer därtill och som dessutom älskade att springa i ringen. Det var sötaste Frejas talang.

Av de äldre hundar jag har nu kan jag konstatera att jag missat deras största talanger.

Ville har exteriör för utställning men det är inget han gillar. Inte alls. Däremot spår och lydnad älskar han . Han är den mesta och bästa spår hund jag haft. Jag borde ha utvecklat det och satsat på bruks med honom. Eller rallylydnad. Förvisso har han fått spåra hela livet och det är väl det viktigaste, att hunden aktiveras med kul saker men jag hade kunnat göra mer av det.

Isis är också en dam som inte gillar utställningar. Eller rättare sagt hon gillar inte vissa domare. Det gör att utställning går bort. Jag har tränat men hon selekterar fortfarande bort vissa människor. Och ja jag kan tvinga henne det vet jag också men det skulle ju knappast få henne att gilla det bättre. Jag har sett tillräckligt många hundar som verkligen genomlider en utställning även sådana med Such för att vilja addera en till i den kategorin.

Jag har provat lydnad med henne också och det är inte heller något hon gillar. Inte alls. Inga belöningar är tillräckligt bra för att få henne att utföra något mer än några sekunder så det har vi gett upp. Ja jag tränar såklart små snabba saker med henne bara för hjärngympans skull.

Spår är väl ok att utföra om det någorlunda korta spår. Men uppenbart inte hennes bästa grej.

Däremot har hon en annan talang som vi upptäckt nu. Det är agility! Då är hon outtröttlig och alla belöningar är bra. Hon bara älskar det. Det är ju lite synd att vi inte upptäckt det förrän vid 5 års ålder. Hon har alltid varit som en stenget säker på foten och orädd i alla möjliga terränger så det borde varit en ledtråd.

För till saken hör också att jag gärna skulle vilja tävla med hundarna. Tidigare var det bara utställningsinriktning men det finns som sagt var mycket annat också.
Och att starta upp att träna för att tävla med en femårig hund i agility är knappast lönt. Fast jag är glad över att se hennes uppenbara fart och glädje på agilityn.

När det gäller Alwex verkar han gilla spår bättre än Isis men inte lika som Ville som varit en talang från första spåret. Han reder förvisso ut alla sina spår så vi får se.
Rallylydnad har vi gått och efter en utfallsbenägen schäfer på samma kurs har han helt lagt ner. Rallylydnad är nog inte hans grej heller för då hade han nog kommit igång igen efter att ha bytt till en lugnare grupp.
Men nej det vill han inte.

Så jag får testa vidare vad som är hans talang. Hemma tränar vi grundmomenten till appellklassen och det gillar han så vi går se.
Jag kanske borde prova lydnadskurser med honom på brukshundsklubb. Eller kanske prova annat som t ex freestyle.

Jag ser fram emot att hitta hans talang inom hund sporten. !

  • Comments(1)//blogg.pudal.se/#post347
Next »