Drumty's

Drumty's

Dalmatiner och dvärgpudel.

En blogg främst om mina hundar Mer om dem finns på hemsidan.

Lämna gärna en kommentar och länk till din hemsida.

Om det är någon som har krångel med kommentarer eller vill kunna prenumerera på inlägg, skicka gärna en epost så får ni en inbjudan av mig så ni kan skapa en profil. Det fungerar bättre då!

Att leka.

Augusti 2016Posted by Monica Mon, December 12, 2016 21:07:16
Att ha en hund som är lite svårtränad, eller ska jag säga svårbelönad, är en utmaning. Isis brukar ju bara vilja träna väldigt korta stunder (sekunder) ibland sedan går hon iväg. På kurs lägger hon bara av oavsett belöning. Utom när det är agility då tar hon både godsaker och leksaker.

Här får man alltid det klassiska rådet av andra att det beror på värdet av belöningarna. Ja med ryggbiff fungerar det ju bättre så kanske det är så, vad vet jag. Men även leverpastej ratas mellan varven.


Lek har över huvud taget inte varit särskilt intressant för henne. Hon har glatt släppt lös med Freja när hon var ung och lekt med leksaker och dragkamp men inte med matte. Inte förrän nu. Efter att hon fått springa efter flytleksaker i havet då har de leksakerna ett oerhört högt värde för henne. Matte har väl inte heller varit så bra på lek förut, Alwex har jag lekt med på ett helt annat sätt ända sedan han var ittebitteliten trots att han från början inte var så intresserad av lek. Men det går ju att träna upp med de flesta hundar.

Sedan har vi s k sociala belöningar som jag inte tror på. D v s klapp muntligt beröm m m . Att jag som förare ska vara en belöning. Men jag läste en artikel om att leka med sin hund d v s ställa sig på alla fyra böja sig ner på armarna och sedan leka fysiskt på alla fyra med hunden och avsluta med att slänga sig på rygg för att låta hunden göra vad den vill med en.

Det var jag ju tvungen att testa såklart och upptäckte att Isis fullkomligt älskade det. Hon klämmer in sig under mig buffas och knuffas och är toklycklig.
Så idag provade jag att använda det i träningen med. Jag tränade sitt kvar medan jag går runt i 5x4 pass, d v s 5 snabba repetitioner en liten kort paus och så 5 ggr igen. Idag använde jag godis och avslutade femte gången med att krypleka med Isis och Eureka! hon stannade kvar och ville träna hela passet! Hon verkligen älskar att knuffa och buffa och sedan slänga sig ner bredvid mig på rygg när jag gör det och avsluta med kel. Det är förvisso en social belöning och förvisso älskar hon det. Så om det håller i sig få jag ju revidera min syn på sociala belöningar. ……Men hon har ju också visat i spåren att hon blir överlycklig när man i tillägg till ätbara belöningar applåderar och har sig. Ja varje hund är unik och det är hunden som avgör vad som är bra belöningar. Lätt att säga men svårare att utöva.


Även med Alwex har jag testat det och han går i gång på det så mycket att han går fullständigt bananas så jag kan inte leka lika mycket med honom mellan momenten. Men bra att ha och ta till om jag behöver köra igång honom.

Ville tyckte vi kunde leka med leksaker inblandade också han har ju alltid älskat det.

Annars är det som vanligt vi fortsätter med vår spårgrupp, alltid lika vidrigt att kliva upp klockan halv sex för att sedan ge sig ut i skogen och lägga spår men alltid lika kul när man väl är där och kommer hem med nöjda hundar. Och alltid lika kul att höra andras kommentarer om hur ens hundar arbetar och att själv se hur andra hundar arbetar i spåren. En sak jag är väldigt nöjd med är deras fart i spåret ingen av dem dånar fram som kanonkulor och i regel jobbar de koncentrerat och bra i spåret. Jag behöver fortsatt jobba mer på markeringarna av spårapporterna.

Med Alwex går jag fortsättningskurs i rallylydnad där vi jobbar med alla skyltar i nybörjarklassen. Han har gått framåt jättemycket även om vi inte är tävlingsklara ännu men det har jag inte bråttom med alls.

Bilderna är från i helg, otroligt att det är tredje advent och vi lever strandliv.  • Comments(2)//blogg.pudal.se/#post345
Next »